به گزارش سلام لردگان به نقل از خبرنگار سياسي خبرگزاري فارس، در ادامه برنامه زنده «مناظره»که عصر جمعه بصورت زنده با حضور شش نفر از اشخاص سياسي و حزبي پيرامون «حزب گرايي» برگزار شد، غلامعلي دهقان سخنگوي حزب اعتدال و توسعه و عباس سليمي نمين کارشناس مسائل سياسي با نظر بينندگان برنامه، براي انجام مناظره دو نفره به دور بعد رفتند.
دهقان در اين بخش طي سخنان کوتاهي اظهار داشت: اميدواريم دولت تدبير و اميد بتواند گفتمان اعتدال را در 4 سال و اگر مورد اقبال مردم قرار گرفت، در 8 سال پياده کند.
در ادامه، مرتضي حيدري مجري برنامه با طرح سؤالي از دهقان و سليمي نمين پرسيد: دولت يازدهم و وزير کشور که مسئوليت مستقيم در رابطه با احزاب در کشور دارد، چه کاري بايد انجام دهد که 260 حزب نه ولي چند حزب قدرتمند در کشور داشته باشيم؟
غلامعلي دهقان در پاسخ به اين سؤال گفت: 35 حزب در دولت سازندگي، 165 حزب در دولت خاتمي و 24 حزب در دولت احمدينژاد، مجموعا 224 حزب تاکنون در کشور از وزارت کشور مجوز دريافت کردند.
وي افزود: تا صحبت ميشود، ميگويند ما 224 حزب در کشور داريم اما بايد گفت که اين احزاب مانند انجمن اسلامي پرستاران، جامعه اصناف پزشکان و ... هستند. بايد يک تفکيکي در تعريف احزاب در کشور انجام شود و ما بايد قدري روي اين موضوع کار کنيم.
سخنگوي حزب اعتدال و توسعه در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينکه طي 35 سال گذشته 3 گفتمان اصلي در کشور شکل گرفته است، تصريح کرد: يکي گفتمان آزاديخواه، دومي گفتماني که دولت عدالت است و آقاي احمدينژاد پايهريزي کرد و سومي گفتمان رشد، پيشرفت و توسعه است که جريان ميانه کشور يعني آقايان هاشمي و حسن روحاني آن را دنبال کردند.
در ادامه، عباس سليمي نمين کارشناس مسائل سياسي اظهار داشت: آنچه در آستانه شکلگيري در دولتهاي مختلف در گذشته با آن مواجه بوديم، جريانات فرصتطلب بود. وقتي دولتي شکل ميگيرد، اين جريانات بلافاصله تشکيل ميشوند تا از اين فرصت سوء استفاده کنند، لذا بايد از تجربيات گذشته عبرت بگيريم.
وي افزود: ما ديديم که صدا و سيما پس از موفقيت آقاي حسن روحاني در انتخابات رياست جمهوري اقدام به نشان دادن منزل پدري رئيسجمهور کرد و ميگويند ببينيد چقدر آقاي حسن روحاني سادهزيست است، به نظرم منزل پدري آقاي روحاني ربطي به او ندارد، اين تملقگويي است. اگر واقعا ميخواهيد سادهزيستي روحاني را ببينيد، منزل خود رئيسجمهور را نشان دهيد، چرا منزل پدرياش را نشان ميدهيد؟
سليمي نمين خاطر نشان کرد: بنده صرفا از روي دوستي و اينکه اين عزيزان سرنوشت ديگران در مورد آنان رقم نخورد، اين موضوع را مطرح ميکنم، آقاي احمدينژاد قطعا ميخواست خدمت کند اما افراد متملقي اطراف او جمع شدند و او را از مسير خارج کردند، ما بايد در مورد آقاي روحاني اين مراقبت را داشته باشيم.
وي تصريح کرد: متأسفانه در مجلس، لابيهاي بسيار بدي شکل گرفته است، لابيهاي پنهاني که بر اساس مصالح ملت کار نميکنند، حتي به عنوان گروههاي فرصتطلب و يا به عنوان گروههاي منفعتطلب هم نيستند.
در ادامه، غلامعلي دهقان در واکنش به اظهارات سليمي نمين گفت: بنده نميدانم چند بار بايد يک موضوع را مطرح کنم، به نظرم سؤال شما (مجري) اين بود که دولت جديد با مقوله حزب چه کند؟ که ما سر از خانه پدري آقاي روحاني در سمنان درآورديم، ظاهرا آقاي سليمي نمين اظهار لطفشان به اين مجموعه زياد است و به نظر ميرسد بحثهاي شخصي را مطرح ميکنند، بنده به احترام صدا و سيما اينجا نشستهام و باکي هم ندارم.
وي با بيان اينکه الان در يک سرفصل جديدي قرار داريم، گفت: بعد از انقلاب ميبينيم که 3 سال فضاي باز سياسي خيلي خوبي داشتيم اما گروهکي که عاقبت سر از اشرف در بغداد درميآورد، قدر آن فرصت را ندانست و آمد خودش را با کساني که آنان اين آقايان را از زندان آزاد کرده بودند يعني تودههاي مردم تعريف کرد. سپس دوم خرداد توسط مردم خلق ميشود ولي متأسفانه يک ژورناليست خيلي بد آن فضا را قدر نميداند. شايد آقاي سليمي نمين به نحوي ميخواهد آن موارد را مورد انتقاد قرار دهد.
وي ادامه داد: آقاي گنجي به يکباره مانيفست جمهوري خواهي را مينويسد و از خاتمي عبور ميکند و سپس ميبينيم که نيروهاي انقلابي با يکديگر مشکل پيدا ميکنند و عصر جديدي آغاز ميشود.
دهقان خاطر نشان کرد: الان فرصت بسيار خوبي است و معتقدم در اين عصر جديد، احزابي که در فرآيند آقاي دکتر روحاني نقش داشتند بايد حواسشان جمع باشد، به خاطر قدرت نبايد با يکديگر دچار مشکل شوند و بخواهند با يکديگر پرخاش کنند، از سوي ديگر آن ژورناليستي که به نظر ميرسد امروز ميتواند قويتر شود بايد هدايت شود و کاري نکند که گروههاي اصولگراي کشور تحريک شوند.
دهقان تأکيد کرد: مشکل ما هميشه اين بوده که اصلاح طلبان افراطي خوراک خوبي براي اصولگرايان افراطي درست کردند و ما هيچ وقت نتوانستيم بر مدار اعتدال احزابمان را مديريت کنيم.
عباس سليمي نمين در ادامه اين بخش از مناظره اظهار داشت: در ابتداي امر همه ميگويند ما منتقد خود را دوست داريم اما در وسط کار، وقتي خستگي، آنها را فرسوده ميکند نقدپذيريشان کمتر ميشود.
اين کارشناس مسائل سياسي با بيان اينکه در بين احزاب، گروههاي منفعتطلب نيز وجود دارد، افزود: در بين اين گروهها ممکن است خدمات رفاهي صورت گيرد که اين باعث نشاط گروه ميشود اما کارکرد حزبي ندارد. يعني اينگونه نيست که منافع ملت را بر منافع خود ترجيح دهد.
وي با اشاره به گروههاي منفعتطلب يا فرصتطلب گفت: بايد آقاي روحاني ميانهروي را تعريف و مرزبندياش را با فرصتطلبان مشخص کند.
غلامعلي دهقان در ادامه تصريح کرد: بنده نيتخواني ندارم. هنوز 2 ماه از عمر رياست جمهوري آقاي روحاني نگذشته است؛ البته من با اصل سخن آقاي سليمي نمين مبني براينکه بايد خاک بر دهان متملقان پاشيد، موافقم.
سخنگوي حزب اعتدال و توسعه يادآور شد: آقاي سليمي نمين در واقع کدهايي را ارائه ميدهد.
سليمي نمين در پاسخ به دهقان گفت: بنده گفتم آقاي روحاني بايد به شفافسازي و مرزبندي خود با گروههاي فرصتطلب کمک کند؛ بنده قطعاً کارگزاران را فرصتطلب ميدانم که در دولت هاشمي شاهد اين مسئله بوديم.
اين منتقد حزبگرايي يادآور شد: بنده از آقاي روحاني خواهش ميکنم مرزبندي خود را بين فرصتطلبان و منفعتطلبان مشخص کند.
غلامعلي دهقان خطاب به سليمينمين گفت: آيا شما در زمان احمدينژاد هم اين سخنان را مطرح کرديد که وي پاسخ داد بله، بنده نامههايي به آقاي احمدينژاد نوشتم و گفتم چرا از آقاي توکلي دور ميشويد و با آدمهاي صادق مجلس فاصله گرفتهايد و به وسيله افراد پرمسئله مثل معاون اول وي که آن زمان هنوز معاون اول نبود، به افراد ناسالم مجلس نزديک شدهايد که نمونه توزيع 5 ميليون تومان بود.
عباس سليمينمين يادآور شد: در واقع انحراف در دولت احمدينژاد از آنجا شکل گرفته که وي با افراد صديق منتقد خود فاصله گرفت و به افراد غيرصديق نزديک شد، حال بايد گفت بنده درخواست غيرمنطقي از آقاي روحاني دارم.
اين کارشناس مسائل سياسي اظهار داشت: کارگزاران يک گروه عملگراست که آرمانگرايي کمرنگي دارد؛ بنده مصداق نميگويم که مثلاً وزير نفت اينگونه است يا نه. بنده ميگويم آقاي حسن روحاني براي اينکه اشتباه ديگران درباره احزاب را تکرار نکند، مرزبندي خود را با اين شبه احزابها مشخص نمايد.
وي تأکيد کرد: بنده معتقد به حذف نيستيم چرا که اگر شفافسازي صورت گيرد ميتواند کارکرد مثبت هم داشته باشد.
سليمينمين تأکيد کرد: درخواست بنده از آقاي روحاني غرضورزانه نيست بنده ميگويم آرمانگرايي بسيار مهم است و بدون واقعنگري نتيجه نميگيريم.